Auziți frecvent termenul „URL”. Un prieten vă poate spune să accesați o anumită adresa URL sau puteți descoperi că puteți primiți recomandări pentru partajarea (distribuirea/share) a unei adrese URL prin intermediul social media.
Dacă nu sunteți foarte priceput în tulizarea computerului, s-ar putea să fiți puțin confuz, însă la finalul articolului veți fi complet lămurit si veti sti ce este URL-ul.
Ce este URL-ul? La ce foloseste o adresa URL? Și de ce avem nevoie de ele?
Iată un ghid rapid și ușor de înțelegere a adreselor URL, ceea ce vă va ușura înțelegerea termenului și să navigați pe internet cu ușurință de acum înainte.
Ce este un URL?
„URL” este un acronim care înseamnă „Universal Resource Locator”. Este textul pe care îl introduceți în browserul dvs. de internet când doriți să accesați un site web. În cea mai comună formă, o adresă URL începe cu „http: //” sau „https: //” urmată câteodată și de „www”, apoi numele site-ului. Aceasta poate fi apoi de adresa anumitor pagini dintr-un site.
De exemplu, adresa URL pentru servicii a agenției Clienți pe Viață este https://clientipeviata.ro/servicii-seo/.
Când doriți să vizitați site-ul, pur și simplu deschideți browserul dvs. (Chrome, Opera, Internet Explorer etc) și introduceți adresa URL-ul în câmpul de adrese.
Acea pagină web este „resursa” pe care browserul dvs. o „localizează” pentru dvs. cu o adresă URL. Alte tipuri de resurse pe care URL-urile vă pot ajuta să localizați le includ imagini, videoclipuri, fișiere PDF și multe altele.
O adresa URL se numește și adresa web, deoarece funcționează ca adresa de casă. Puteți utiliza adresa unei locuințe pentru a găsi locația acesteia sau magazinul unui prieten pe care doriți să îl vizitați. Browserul dvs. folosește o adresă URL pentru a-i spune unde să mergeți pentru a găsi pagina web pe care doriți să o vizitați.
Cum funcționează adresele URL?
URL-urile sunt menite să fie ușor pentru oameni să-și amintească și să le utilizeze. Cu toate acestea, calculatoarele au nevoie de informații care le sunt prezentate într-un mod diferit înainte de a putea naviga pe site-ul web corect pentru dvs.
Browserul dvs. web găsește pagini web folosind un IP sau un protocol Internet. IP-ul este o serie de numere, care ar putea semăna cu 69.171.224.11.
Imaginați-vă dacă ar trebui să vă amintiți un număr de genul pentru fiecare site web pe care doriți să îl vizitați. Este posibil ca internetul să nu fi devenit niciodată popular dacă așa ar fi stat lucrurile! Este mult mai ușor să utilizați un URL bazat pe cuvinte, cum ar fi clientipeviata.ro.
Mai mult, nu toate site-urile au un IP „static”. Unele se schimbă regulat, ceea ce ar face aproape imposibil să accesați direct site-urile web pe care doriți să le vizitați.
În schimb, folosim adrese URL, care în general rămân la fel și au sens pentru creierul nostru. Când introducem o adresă URL într-un câmp de adrese, browserul dvs. web folosește ceva numit DNS (Domain Name Server) pentru a traduce adresa URL în IP-ul corespunzător. Browserul poate utiliza apoi aceste numere pentru a vă duce la destinația dorită.
Adresa URL exemplu + anatomia unui URL:
De obicei, o adresă URL arată astfel:
Acesta (de obicei, dar nu întotdeauna) începe cu „http: //” sau „https: //”
este adesea urmat de „www” și apoi numele site-ului web pe care doriți să îl vizitați, apoi prin directoare specifice unde sunt stocate informațiile pe care doriți să le citiți, separate prin / și în final, locația paginii pe care doriți să o citiți.
Luați, ca exemplu, pagina de Servicii SEO, care are această adresa URL: https://clientipeviata.ro/servicii-seo/.
Pentru a o compara cu defalcarea de mai sus, această adresă URL:
începe cu „https://”
și apoi numele site-ului (clientipeviata.ro)
/servicii-seo/, locația paginii.
Dacă doriți, puteți face clic pe linkul de mai sus pentru a fi adus pe pagina respectivă și pentru a vedea singur cum funcționează.
Link-uri: Comenzi rapide URL
Linkurile nu sunt identice cu adresele URL, deși uneori oamenii spun „link” atunci când înseamnă „URL”. De exemplu, „Intră pe acest link și vei găsi serviciile agenției Clienți pe Viață.”
O legătură este un fragment de text care a fost asociat cu o adresă URL. Dacă faceți clic pe acel text, sunteți adus pe pagina la care se adresează adresa URL. Acest lucru vă economisește timp, permițându-vă să explorați cu ușurință paginile web asociate fără a fi necesar să copiați și să inserați adrese URL în browser.
În majoritatea browserelor, dacă „treceți” peste (țineți mouse-ul peste el, fără să faceți clic) pe un link, puteți vedea adresa URL asociată în partea de jos a ferestrei browserului. Este o idee bună să faceți acest lucru înainte de a face clic pe un link, astfel încât să știți în prealabil unde mergeți cu acel clic.
Adrese URL sigure
Un URL care începe cu „https://” indică faptul că sunteți pe un site securizat. Asta înseamnă că dacă introduceți informații personale pe site-ul respectiv, acestea vor fi criptate înainte de a fi transmise. Informațiile criptate nu pot fi ușor interceptate de hackeri.
Orice site web care solicită informații sensibile, cum ar fi informații despre cardul de credit, ar trebui să utilizeze un protocol sigur în adresele URL, astfel încât informațiile dvs. să nu poată fi interceptate și utilizate greșit.
Multe site-uri utilizează https în adresa URL a formularelor de intrare, astfel încât informațiile dvs. personale să fie în siguranță atunci când trimiteți înregistrarea datelor, de exemplu ca atunci când vă creați un cont de utilizator pe un site.
Adresele URL mai sunt cunoscute și ca adrese web sau adrese de internet.